Martijn van der Werf

Yinyogadocent &  Oefentherapeut Cesar
Als nuchtere Fries vond ik Yoga altijd maar een beetje vreemd. Ik zag altijd een plaatje voor me van een oudere man met mooi lang wit haar in een meditatieve kleermakerszit op een matje. En na 2 minuten opnoemen van mantra’s begon hij iets te zweven boven het matje.

Mijn eerste kennismaking met Yoga was de Poweryoga, dat was toch wel wat anders dan ‘zweven’. Het was vooral zweten! Dit was het dus voor mij niet! Binnen mijn beleving moest yoga toch wel iets van ontspanning zijn. Niet veel later kwam ik via een cursus in aanraking met de Yin Yoga. Hier werd ik wèl ontspannen van, zowel in mijn lichaam alsook in mijn gedachten. Dit was het dus wel!

In een maatschappij waarin we zoveel moeten en zoveel dingen onze aandacht vragen, is de Yin Yoga voor mij een goede manier geworden om die ontspanning te vinden.

Wat ik zo mooi vind aan de Yin Yoga, is dat er geen ‘moeten’ is. Iedere houding is een uitnodiging voor het lichaam om je in te kunnen ontspannen. Het enige wat je ‘moet’, is het leren herkennen en vooral erkennen van je grenzen. Grenzen in hoe ver je in de houding kan gaan, maar ook voor hoelang. Die grenzen kunnen per dag verschillen.

Met veel plezier zit ik in de Yogazaal maar daarnaast ben ik ook te vinden in mijn behandelkamer.
Ik ben in 2006 afgestudeerd als Oefentherapeut Cesar en sindsdien werkzaam in een praktijk in Sneek. In 2008 ben ik mij gaan verdiepen en ben ik afgestudeerd in de Functionele Osteopathie en Integratie, kortweg FOI. Een behandelmethode die er vanuit gaat dat het lichaam in ketens beweegt en zich ook in ketens kan compenseren. Maar wanneer het moet gaan overcompenseren, het lichaam signalen gaat geven, wat wij herkennen als klachten. De oorzaak van een klacht kan dan ook op een andere plek zijn, dan waar de uiteindelijke klacht zit.
Vanaf november 2017 heb ik mij op basis van de FOI, kunnen aansluiten bij de VBAG. Zodat ik mij een geregistreerd natuurkundig therapeut mag noemen. Mijn gedachte gang vanuit mijn achtergrond als oefentherapeut neem ik mee in mijn Yin Yoga lessen.

Tot ziens in de Werkplaats,

Martijn